DERMATİTİS HERPETİFORMİS

Dermal papillaların uç kısımlarında granüler biçinde IgA birikir. Önce dermal papilla uçları ayrılır ve buralara sıvı dolar. Sonuçta eritemli ödemli papüller oluşur. Bu sıvı birikimleri birleşir ve vezikül veya bül oluşur. Şiddetli kaşıntı ile seyreder. En şiddetli kaşıntılı iki dermatoz, uyuz ile dermatitis herpetiformistir.

Genç erişkin yaşlarda başlar. Önce kaşıntı ile birlikte eritemli ödemli papüller ortaya çıkar (ürtikeri taklit eder). Daha sonra bu lezyonlar veziküle dönüşür (grup halindedirler ve herpes simpleksi taklit ederler). Daha sonra veziküller ya püstül haline döner, veya büyürlerse bül oluşur. Büllere dermatitis herpetiformiste az rastlanır. Çünkü lezyon şiddetli kaşıma sırasında kopartılıp kanatılınca kaşıntı geçmektedir. Böyle bir kaşıma sonunda sekonder enfeksiyona ait belirtiler de tabloya eklenir. Polimorfizm geliştiğinde uyuz da ayırıcı tanıya girer (uyuzda aile anamnezi ve spesifik belirtiler vardır).

Dermatitis herpetiformiste iyot duyarlılığı bulunursa tanıyı destekler, ancak bulunmaması tanıdan uzaklaştırmaz. Dermatitis herpetiformisli hastaların hepsinde ek olarak çölyak hastalığı vardır, bu tablo %75 hastada klinik belirti verir, %25 hastada subklinik olarak seyreder.

Hastalığın prognozu iyidir. Spesifik ilacı dapsondur. Erişkinlere günde 200 mg dapson ve glutensiz diyet uygulaması yapılır. Klinik iyileşme elde edildiğinde dapson azaltılarak kesilir ve hasta ömür boyu glutensiz diyette tutulur.


Önceki Sayfa Sonraki Sayfa